Smart factory als doel?

Smart factory?

16 maart 2021

Dit is de titel van het artikel in Metaalmagazine (februari 2021) Voor dit artikel werden we geïnterviewd door Metaalmagazine. Enkele jaren geleden heeft GS Metaal de stap gezet naar een papierloze fabriek. Productiemedewerkers werken met tablets, alles wordt direct vastgelegd en informatie over orders is digitaal opgeslagen, zodat medewerkers geen papieren productieformulieren en tekeningen nodig hebben. Een mooie stap richting digitalisering!

Dagenlang monteurs over de vloer om alles precies werkend te maken.

In de afgelopen jaren hebben we verschillende machines en systemen aan elkaar gekoppeld. Het is geen gemakkelijk traject geweest. Het werkt pas als de laatste bug is opgelost. Dit is wat investeren in digitalisering anders maakt dan in machines. Maar ook bij nieuwe machines duurt het vaak voordat deze volledig operationeel zijn en komen er nog dagenlang monteurs over de vloer om alles precies werkend te maken.

De data die wij uit de productie terugkrijgen via het Tru-Top Fabs platform van Trumpf, vormen de basis voor de volgende stappen. De eerste is redelijk eenvoudig: geautomatiseerde nacalculatie. Hierdoor krijgen we ook veel sneller zicht op afwijkingen tussen voor- en nacalculatie. Dit jaar werken we verder aan de doorlooptijden. De productiedata die nu beschikbaar zijn, geven inzicht in de tijden dat producten liggen te wachten op de volgende bewerking. We zijn gestart met het analyseren van de processtappen. Doordat we veel data hebben, kunnen we meer verfijnde analyses doen. Productiedata en track-and-trace zijn in de plaatbewerking het belangrijkste, daarmee besparen we uren.

Wat dit voor medewerkers kan betekenen? Dit is een van de grootste uitdagingen, wanneer je start met digitaliseren. Begrip blijven tonen voor de groep en in gesprek blijven met je medewerkers. Medewerkers betrekken bij het proces vraagt meer dan alleen vertellen wat je gaat doen.

Digitalisering is een continu verbeterproces.

GS Experience Center